Susza Nasza Powszednia. FCW startuje

z cyklem wywiadów o suszy

Obecnie ludzkość żyje kryzysem spowodowanym przez koronawirusa. Już niedługo zacznie się kolejny, który będzie spowodowany przez długotrwały okres bez opadów deszczu. Fundacja Czystej Wsi przygotowuje specjalny cykl wywiadów, które będą tłumaczyły znaczenie suszy dla środowiska naturalnego i ludzkości.

W 116 gminach w Polsce ogłoszono apel lub zakaz dotyczącego zużywania wody do podlewania upraw, ogrodów, trawników czy mycia samochodów. Eksperci biją na alarm, że w tym roku czeka nas niebezpieczna susza. Poziom wód w rzekach maleje, a w lasach

w całej Polsce jest zagrożenie pożarowe.

Czy jesteśmy gotowi jako społeczeństwo na braki w dostawie wody? Jak przełoży się to na ceny żywności? Czy jesteśmy w stanie przygotować się na suszę we własnych domach? Na te pytania FCW

i widzów odpowiedzą eksperci na Facebooku Fundacji.

Zaczynamy od wody

Woda jest najcenniejszym zasobem naszej planety. Bez niej nie ma życia. Przyzwyczajeni jesteśmy, że jej brak jest tylko obecny

w ciepłych rejonach naszej planety. W tym roku możemy tego również doświadczyć.

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wprowadził nowy rodzaj ostrzeżenia. Od maja synoptycy ostrzegają przed suszą hydrologiczną.  Wyjaśniają, że "w związku z występującymi niskimi przepływami wody oraz prognozowanymi nie znacznymi opadami atmosferycznymi, w kolejnych dniach spodziewane jest dalsze utrzymywanie się przepływów wody poniżej SNQ" na podanych obszarach, czyli zmniejszenie się przepływu wody w rzekach poniżej przepływu średniego niskiego.

Fundacja Czystej Wsi ma na celu edukowanie społeczeństwa,
abyśmy przygotowali się do trudności związanymi z suszą oraz innymi efektami zmian klimatycznych. Pojawia się coraz więcej pytań, to też rozpoczynają cykl wywiadów z ekspertami.

Pierwsze spotkanie, które odbędzie się za pomocą Internetu,
będzie z dr. Sebastian Szklarek, ekohydrologiem z Polskiej Akademii Nauk w Łodzi oraz autorem bloga Świat wody.

— Nie wiemy, jaka będzie skala trudności w funkcjonowaniu — mówi Jędrzej Dzierżyński z Fundacji Czystej Wsi. — Mówi się już

o podwyżkach cen żywności i brakiem dostawy energii elektrycznej, czy w ogóle wody. Musimy się przygotować, a najlepiej powiedzą

o tym eksperci.

Wywiad z dr. Sebastianem Szklarkiem odbędzie się 7 maja,